Momenteel renoveert Rijkswaterstaat de N3. Aan deze enorme klus is ook een innovatief project gekoppeld: Bouwstofwijzer. Speciale meetkasten meten hoeveel fijnstof er vrijkomt binnen 300 meter van de bouwlocatie. De resultaten worden gebruikt om te onderzoeken hoe overlast door fijnstof bij bouwwerkzaamheden kan verminderen. Er zijn inmiddels meetkasten geplaatst op lantaarnpalen. Ook bewoners die in de buurt van de bouwwerkzaamheden wonen, kunnen meedoen aan het project door een meetkastje bij hun woning te plaatsen.

Er is in Nederland nog weinig bekend over het stof dat vrijkomt bij bouw- en sloopprojecten. In het project Bouwstofwijzer wordt gemeten hoeveel stof er daadwerkelijk ontstaat. Hoe meer meetlocaties, hoe duidelijker het beeld. Daarom is het project op zoek naar omwonenden die mee willen doen aan dit onderzoek.

Meedoen en meten

Omwonenden die mee willen doen krijgen een meetkastje in bruikleen. U hoeft deze alleen nog maar op te hangen en aan te sluiten op een stopcontact. Op dinsdag 6 april van 19:30 tot 21:00 uur is er een online informatieavond voor bewoners waar meer uitleg over het project wordt gegeven. Na deze sessie kunt u beslissen of u deel wilt nemen door een meetkastje bij uw woning te plaatsen. Aanmelden voor deze informatieavond kan via een mailtje naar remco@bouwstofwijzer.nl. De Bouwstofwijzer neemt dan contact met u op. Kijk voor meer informatie op www.bouwstofwijzer.nl

Schone lucht
De gemeente Dordrecht steunt dit project, omdat een schone lucht bijdraagt aan de gezondheid van onze inwoners. De gemeente heeft daarvoor eerder al het Schone Lucht Akkoord ondertekend. Het innovatieproject ‘Bouwstofwijzer’ is een programma vanuit het Innovatiebudget Digitale Overheid waarin Rijkswaterstaat, gemeente Dordrecht, gemeente Utrecht en Connected Worlds samenwerken. Ook de aannemer van de N3, Boskalis, staat achter deze aanpak en neemt deel aan dit project.